“In een hoekje met een boekje”
Wat is er gezelliger dan in een hoekje te zitten met een boekje? Een bibliotheek ontwerpen als huiskamer van de samenleving, deze gedachte vasthoudend zijn we begonnen aan de inrichting van de nieuwe bibliotheek in Hechtel-Eksel. Het bestaande gebouw was actueel te klein geworden om te fungeren als hoofdbibliotheek. Ook had deze bibliotheek dringend nood aan vernieuwing zowel wat betrof de gebouwenschil en technieken alsook het concept waar een bibliotheek vandaag aan dient te voldoen.
Vertrekkende vanuit het concept van een belevingsbibliotheek zijn we aan de slag gegaan. Een groot venster opent de relatie tussen de straat en de publieke leesruimte van de bibliotheek. De plek waar je dagelijks de krant kan komen lezen bij een gezellige tas koffie. Van hieruit vertrekt de belevingstocht door de bibliotheek de foto’s van Bosland versterken deze beleving en leiden je langs de jeugdbib naar de fictie en non-fictie afdelingen. Op verschillende plaatsen zijn er gezellige leeshoeken die uitnodigen om eens te grasduinen in een boek wat je aandacht heeft getrokken in één van de presentatiemeubels die we hiervoor ontworpen hebben. Op de verdieping is er nog een stille ruimte die optimaal wordt gebruikt om te studeren, (computer)lessen te geven voor verschillende bevolkingsgroepen, … waarna je via een expositieruimte over heemkunde van de gemeente komt aan de muziekafdeling. Dat muziek een belangrijk item is in deze bibliotheek is niet enkel te lezen uit het grote aanbod aan muziek dat er kan ontleed worden. Neen de centrale spiltrap die centraal staat in de bibliotheek is aan de wanden omhuld met een partituur. Het is aan de muziekliefhebbers om te ontdekken welke partituur hier zijn voorname plek heeft gekregen ….
Enkele mooie complimenten van bezoekers en personeel aldus de bibliothecaris:
“Hier zou ik wel willen wonen. Het voelt echt aan als een huiskamer.”
“Geregeld moeten we nog eens extra rondgaan door de bib voor sluitingstijd omdat er ergens toch nog iemand met een boekje in een hoekje is gaan zitten zonder dat we het wisten. Daar dient een bibliotheek toch voor.”
“Bij de sluiting van de bibliotheek nog ergens een boek vinden in een gezellig hoekje waar iemand het boek heeft gelezen en laten liggen toont aan dan het concept van de huiskamer geslaagd is.”